Vectorrekening in vlak en ruimte: Vectoren in vlak en ruimte
Optelling van vectoren
De som van twee vectoren
Als #\vec{u}# en #\vec{v}# twee vectoren zijn met hetzelfde beginpunt (daar kun je door verplaatsing altijd voor zorgen), dan is #\vec{u}+\vec{v}# de vector met hetzelfde beginpunt en met als eindpunt het vierde punt van het parallellogram waarvan twee zijden worden gevormd door #\vec{u}# en #\vec{v}#. Zie onderstaande figuur.
De som van twee vectoren #\vec{u}# en #\vec{v}# is ook te bepalen door #\vec{u}# en #\vec{v}# kop aan staart te leggen, zoals aangegeven in onderstaande figuur:
In plaats van #\vec{v}+-\vec{w}# schrijven we doorgaans #\vec{v}-\vec{w}#. Deze uitdrukking wordt het verschil van #\vec{v}# en #\vec{w}# genoemd.
We kunnen de optelling van vectoren uitdrukken in coördinaten.
Optelling van vectoren in coördinaten
De optelling van coördinaatvectoren vindt coördinaatsgewijs plaats. Dat wil zeggen, als #x#, #y#, #z#, #u#, #v#, #w# reële getallen zijn, dan geldt
- in #\mathbb{R}^2#: #\rv{x,y}+\rv{u,v}=\rv{x+u,y+v}#
- in #\mathbb{R}^3#: #\rv{x,y,z}+\rv{u,v,w}=\rv{x+u,y+v,z+w}#
Hier volgen de voor ons relevante rekenregels voor de optelling van vectoren.
Rekenregels voor de optelling van vectoren
De optelling van vectoren voldoet aan de volgende regels, waarbij #\vec{u}#, #\vec{v}# en #\vec{w}# vectoren zijn.
- Associativiteit: #(\vec{u}+\vec{v})+\vec{w}= \vec{u}+(\vec{v}+\vec{w})# voor alle vectoren #\vec{u}#, #\vec{v}# en #\vec{w}#
- Commutativiteit: #\vec{v} + \vec{w} = \vec{w}+\vec{v}# voor alle vectoren #\vec{v}# en #\vec{w}#
- Nulvector: #\vec{u} + \vec{0} = \vec{u}#
- Tegengestelde: #\vec{v} + -\vec{v}= \vec{0}# (we schrijven dan kortweg #\vec{v}-\vec{v}=\vec{0}#)
Er zijn ook rekenregels waarin scalaire vermenigvuldiging en optelling beide een rol spelen.
Rekenregels voor scalaire vermenigvuldiging en optelling van vectoren
De scalaire vermenigvuldiging kent de volgende distributiviteitsregels.
- Distributiviteit van de scalaire vermenigvuldiging over de vectoroptelling: #\lambda\cdot (\vec{v}+\vec{w}) = \lambda \cdot\vec{v} + \lambda \cdot\vec{w}# voor alle vectoren #\vec{v}#, #\vec{w}# en voor alle scalairen #\lambda#.
- Distributiviteit van de scalaire vermenigvuldiging over de scalaire optelling:#(\lambda +\mu )\cdot\vec{v} = \lambda \cdot\vec{v}+\mu \cdot\vec{v}# voor alle scalairen #\lambda#, #\mu# en alle vectoren #\vec{v}#.
Met gebruik van de aftrekking kunnen we elke vector in de vlak en ruimte in coördinaten beschrijven.
Vectoren in coördinaten
Als #P# en #Q# punten zijn van #\mathbb{R}^3# (of van #\mathbb{R}^2#), dan valt de vector #\vec{PQ}# samen met de vector van de oorsprong naar het punt #Q-P#. In termen van vectoren: \[\vec{PQ}=\vec{OQ}-\vec{OP}\]
Elke coördinaat van de som #\vec{v}+\vec{w}# is de som van dezelfde coördinaten van #\vec{v}# en #\vec{w}#:
\[\begin{array}{rclcl}\vec{v}+\vec{w}&=&\rv{-23,25,9}+\rv{13,-15,1}&\phantom{x}&\color{blue}{\text{definities }\vec{v}, \vec{w}}\\ &=&\rv{-23+13,25-15,9+1}&\phantom{x}&\color{blue}{\text{optelling per coördinaat}}\\&=&\rv{-10,10,10}&\phantom{x}&\color{blue}{\text{vereenvoudigd}}\end{array}\]
In de figuur hieronder is de somvector getekend met een gestippelde pijl. De representant van de vector #\vec{v}# met beginpunt #\vec{w}# en de representant van de vector #\vec{w}# met beginpunt #\vec{v}# zijn blauw gestippeld.
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.